20. lipnja 2012.

3 Kavin jogurt s okusom banane

Ovih dana vladaju velike vrućine pa mi se nisu baš jeli slatkiši u popodnevnoj užini. Trebalo mi je nešto hladno, a da osvježava... Onda sam se sjetio jednog recepta sa Tina's Cookings bloga koji sam nedavno napravio. Taman za razbiti ovu sparinu koja vlada među nama. Ovaj recept je u potpunosti identičan ovom receptu osim što nisam ubacio tučeno vrhnje jer opet nisam znao koliko je potrebno praška za šlag u gramima, a da je dovoljno za jednu osobu. U svakom slučaju, tučeno vrhnje skoro da nije ni trebalo te je ono više opcionalno, odnosno više služi za ukusnu dekoraciju. 

Sastojci za malu čašu cca do 300 ml pripremljenog pića:
  • 1 omanja zrelija banana
  • 100 - 150 ml jogurta (Meggle)
  • 0,5 žlice kakao praha
  • 1 žličica granulirane instant kave (Yellow Eclipse STANDARD - Lidl)

Priprema (vidi kod Valentine iako ću i ovdje opisati svoj postupak):
  1. U električnu sjeckalicu ubaciti tanko narezane kolutiće od banane i preliti preko njih sav jogurt. Uključiti nakratko sjeckalicu sve dok se ne dobije vodenasta smjesa.
  2. Otvoriti sjeckalicu te ubaciti kakao prah i instant kavu i opet uključiti nakratko dok se ne dobije jednako vodenasta smjesa iz prvog koraka.
  3. Izvaditi noževe iz sjeckalice i izliti svu smjesu iz sjeckalice u malu čašu te ohladiti u hladnjaku (otprilike 1 - 1,5h)
Na kraju možete uživati u ovom osvježavajućem i kremastom piću koji naknadno možete dekorirati po svom izboru. Valentina preporučuje tučeno vrhnje.

Sada kada sam ga sa užitkom popio, moram napisati svoj dojam u vezi ovog pića. Naime, ovo mi nije prvi put kako sam napravio ovo piće - već drugi put što je znak da mi se svidjelo, zar ne? Dakle, nakon što se sat do sat i pol vremena kavin napitak od jogurta i banane hladio u hladnjaku - izvadio sam ga u namjeri da ga popijem i tako olakšam sebi vrućinu. Već izdaleka mirisom je definirana dosta jaka aroma kave iako sam dodao samo žličicu što je nevjerojatno, zar ne? Nakon što sam otpio gutljaj - zaključio sam jedno - mirisom dominira aroma kave, a okusom jogurt. Na prvi dojam (iz mog osobnog iskustva) dobiva se grimasa na licu koliko se ovo piće okusom čini tako gorkasto da bi se počelo navikavati kako se sve više i više pije te se na kraju dobiva ugodan osjećaj zadovoljstva. Ova pjenasta smjesa je, nakon hlađenja u hladnjaku, nekako gušća i kremastija što nije bilo tako kod prvog puta kada sam napravio ovo piće bez da sam ga naknadno stavio u hladnjak što mi se svidjelo. Kako aroma kave i okus kiselkastog jogurta s vremenom pomalo postaju diskretniji - istovremeno se počinje buditi aroma od banane koja dodatno daje na slatkoći. K tome, možda ćete pronaći i sitno ispasirane komadiće banane u ovom piću - tko zna?

Nema sumnje, ovo je savršeno piće za osvježenje tijekom vrućih i sparnih dana. Ukoliko ne preferirate kavu ili jogurt, možda možete pokušati s mlijekom umjesto jogurta i žličicom cappuccino praha umjesto kave. Ne znam kako se nisam dosjetio te ideje obzirom da sam više preferirao cappuccino nego li kavu. Zato postoji treći put!

Hvala ti, Valentina, na ovom olakšanju koje mi je zaista trebalo!

Izvor slike: Slatka recenzija

3 comment(s):

Tina Vesić kaže...

Hvala tebi na ukazanom poverenju, drago mi je što ti se svideo napitak :))

jubistacha kaže...

Vidiš, zanimljiv napitak. Nešto kao frape od banane i kave ;). Pijem samo tursku tako da nemam kave u granulama. Možda bih mogla dodati malo turske kave? Čisto radi mirisa ;)

Slatka recenzija kaže...

@Tina V. - nema problema! A i sam sam ti rekao kako ću ovo jednostavno morati jednoga dana recenzirati. Jučer je došao taj dan. :))

@Jubistacha - mogla bi probati i sa turskom kavom jer ne vjerujem da će biti nekih promjena, tj. bit će prisutniji miris kave iako se dodala mala žličica. Probaj pa javi dojam. :)

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates