14. srpnja 2012.

7 Orah kruh s bananom

Nakon što sam napravio čajni kruh s borovnicama, poželio sam napraviti još jedan takav kruh, ali s drugim voćem. Neko vrijeme sam razmišljao o kruhu s bananom, ali sam uvijek odgađao pripremu istog. Ovaj put nisam imao izgovora tako da sam zahvaljujući izvrsnoj knjizi '500 čarobnih kolača i slastica' napravio orah kruh s bananom (original naziv iz knjige: Kruh s bananom).


Naravno, iz ovog recepta sam izbacio jednu namirnicu jer me ista opet zbunila!

Za hljebac 21 x 11 cm (ja sam imao onaj od 28 x 11 x 7 cm - ovisno o tome koje su dimenzije vašeg kalupa za kruh pa možete prema tome smanjiti ili povećati normative ... ja sam se držao recepta iako sam imao veći kalup za kruh)

Sastojci:
  • 200 g bijelog brašna
  • 2 ¼ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli  
  • ¾ žličice samljevenog cimeta (po izboru)
  • 2 jaja, ulupana
  • 65 g maslaca, sobne temperature
  • 115 g šećera u prahu
  •  ¾ žličice naribane limunove korice
  • 3 zrele banane, zgnječene
  • 50 g nasjeckanih ili pekan oraha (original: 50 - 75 g nasjeckanih ili pekan oraha)
  • 4 žlice žitnih klica (ovo sam izbacio
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za kruh.
  2. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet (ako ga koristite). Umiješajte žitne klice. (ovo zadnje nisam napravio pošto sam ih izbacio)
  3. U drugoj zdjeli smiješajte maslac sa šećerom u prahu i limunovu koricu. Pjenasto umutite mješavinu. (ako imate mlinac za šećer, možete dobiti šećer u prahu usitnjavanjem kristal šećera)
  4. Dodajte zgnječene vilicom banane i jaja pa dobro promiješajte. Dodajte suhe sastojke pomiješane zajedno sa nasjeckanim ili pekan orasima pa brzo i ravnomjerno promiješajte. 
  5. Žlicom pretresite smjesu u kalup za kruh. Pecite 50 - 60 minuta ili dok drveni štapić utaknut u sredinu ne izvučete čist. Neka se kolač hladi u kalupu za kruh 5 minuta, zatim ga izručite na žičanu rešetku da se posve ohladi.
Svakako vodite računa o tome da imate stvarno zrele banane koje su na izdisaju jer ćete tako postići potpun osjećaj užitka u ovom kruhu. Nisam imao probleme sa pripremom ovog recepta te je sve bilo savršeno. Jedino nisam znao što bi mogle biti žitne klice niti gdje to mogu nabaviti pa sam ih jednostavno odlučio izbaciti sa liste da bih se s vremenom sjetio kako su to mogle biti klice po izboru. Npr. raznorazne sjemenke kao što su. lan, bundeva, suncokret i dr. Ili me ispravite ako se varam. Kako god, nakon što sam pratio upute iz recepta i izlio smjesu u kalup za kruh te stavio u pećnicu da se peče - u međuvremenu sam iskoristio priliku da odem s psićem u dugu šetnju pa da mi vrijeme brže prođe.

Prije 15 minuta završetka pečenja, pogledao sam kroz staklo pećnice i vidio da kruh jako lijepo napreduje. Lijepo je naraslo i ovaj put nisam nigdje pretjerao u smislu da je prešao preko rubova pa curi sa svih strana kao što mi se to dogodilo sa čajnim kruhom s borovnicama. Nakon što je prošlo 50 minuta otkako sam ga stavio u pećnicu, provjerio sam nožem da li je ispečen pa sam ga odmah izvadio iz pećnice čim sam dobio potvrdu čistoće. Ostavio sam ga par minuta u kalupu da se ohladi te sam ga pomoću teflonskog noža za palačinke odstranio iz kalupa i preselio na rešetku da se do kraja ohladi.

Nakon koliko - tolikog hlađenja i degustacije s malo maslaca i džema od šumskog voća, vrijeme je za objavu mojih dojmova, tj. recenzije!


Nakon što se koliko - toliko ohladio, narezao sam električnim nožem cijeli kruh na kriške te sam dobio 17 kriški. Nije bilo nikakvih problema s vađenjem i preseljenjem kruha iz kalupa na rešetku. Na dodir je tijesto mekano i toplo. Izvana ima hrskavu koricu koja je divno mirisala na banane. Nakon što sam premazao krišku kruha sa tankim slojem maslaca i džema od šumskog voća te pojeo - zaključio sam kako je ovo zapravo topljeni kruh koliko se divno topio u ustima puštajući jaki miris zrelih banana punjene s komadićima pekan oraha koje su odlične za grickanje. Miris vruće banane je stalno prisutan. Iako izrazito mekan i ugodan kod zagriza - ipak treba pripaziti da se ne mrvi po sebi pa bi bilo dobro da imate tanjurić pod svojom bradom dok uživate u šniti ovog kruha. Uz šećer prah i prirodni šećer iz triju banana, ovo je dovoljno slatko tako da možete slobodno smanjiti na šećeru. Neće biti štete pošto je prisutan prirodni šećer dobiven iz banana + ako dodamo sloj voćnog džema koji također u sebi sadrži šećer. 

Izvrsne su i sutradan kada su kriške ovog kruha jednako mekane kao prvog dana iako su potpune ohlađene. Preporučam držanje ovog kruha (u slučaju da ne ponestane već prvog dana) u hladnjaku gdje će biti sačuvana svježina istog kruha. 

Sve u svemu - odlično! Čista preporuka za sve nas bananoljupce!
Izvor slika: Slatka recenzija

7 comment(s):

Just Cake Girl kaže...

Odlično! :) Izgleda super, a i tvoj opis je tako slikovit da osjećam miris banane :D

Aria kaže...

Baš kao što kažeš - ovo je za sve nas bananoljupce. A ja to definitivno jesam tako da me sad mami ovaj kruh :))

Slatka recenzija kaže...

Hvala vam na komentarima. Svakako isprobajte. Uživat ćete u ovom kolaču koji je na prvi dojam pomalo neobičan, ali s vremenom bude užitak. :)

What's for dessert? kaže...

Moram priznati da bi i mene zbunile žitne klice, prvi put čujem za njih. Nekako sam si stavila u glavu da ne volim kolače s bananama, ali ovaj kruh bi svakako vrijedilo probati.

M. kaže...

Super izgleda kruh a i novi izgled stranice :)

jubistacha kaže...

Volim ovakve tipove kruhova iako bih ja orahe zamijenila s lješnjacima ;)

tanja kaže...

I evo još jednog bananoljupca :) Odlično ti je ispao!! Kruh s banananom obožavam, pravim ga često i rijetko kad dočeka drugi dan :) Imam i na blogu objavljen jedan receptić, s bademima i brusnicama...

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates