1. lipnja 2012.

9 Bosanski lokum sa orahom [Klas]

Polica gdje se nalaze proizvodi čije su cijene snižene radi kratkog roka trajanja. 
Ostalo znate!

Radi se o stvarno sretnom proizvodu koji nije morao čekati istek roka trajanja:

Bosanski lokum sa orahom


Deklaracija:

Bosanski lokum sa orahom - čajno pecivo
Sastojci: pšenično brašno, margarin 17% (djelomično očvrsnute biljne masti i ulja, voda, kuhinjska sol, emulgator soja lecitin, E - 471, konzervans E - 200, regulator kiselosti limunska kiselina, aroma, boja beta karoten), šećer, mljeveni orasi 12,8%, biljna mrs, svježa jaja, mljeveni šećer, sol, aroma. 
Proizvod sadrži: pšenični gluten, jaja, orahe, mogući tragovi soje i mlijeka.
Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Neto težina: 150 g
Proizvođač: Klas d.d.
Zemlja podrijetla: Bosna i Hercegovina
Nutrition fact:
Prosječne hranjive vrijednosti: 100 g
Energija: 2285,38 kJ | 546,22 kcal
Proteini: 7,56 g
Masnoće: 31,30 g
- od toga zasićene: 9,27 g
Ugljikohidrati: 58,57 g
- od toga šećeri: 15,48 g
Dijetetska vlakna: 2,61 g
Natrij: 74,28 mg
Imao sam na piku ove lokume već neko vrijeme, ali ih nisam stigao kupiti da bih se iznenadio jednog jutra kada su ovi proizvodi bili smješteni na policama proizvoda s kratkim rokom trajanja i s 50% popusta. Naravno da nisam ni oklijevao, već sam ugrabio jedan i hit u košaricu. : ) Razlog zašto sam ih još prije imao na umu i zašto sam ih htio kad - tad probati jest to što sam pratio jednu tursku seriju u kojoj se najčešće istaknula riječ lokum kada god bi se povela rasprava o hrani za zabavu. : ) Znam da su bili onako kockastog oblika prekriveni šećerom u prahu. Možda bosanski lokum okusom nije identičan turskom lokumu, ali dijele istu riječ pa me svejedno zanimalo kakvog su okusa lokumi. U svakom slučaju ih nikada nisam probao.

Ambalaža je sasvim uobičajena - sjajni papir koji se može bez problema trgati - no ono što mi se jako sviđa na ambalaži jest bež boja koja se lijepo stapa sa slikom lokuma. Ovo pakiranje od 150 g uključuje devetnaest bosanskih lokuma. Samim raspakiranjem, odmah se u zraku osjetio orahov miris jakog intenziteta. Veličinom su lokumi onako mini pravokutnog oblika čije dimenzije iznose (duljina x širina x visina) cca 5 cm x 2 cm x 1 cm. Jedan lokum teži otprilike do 8 g.

Zagrizom nisu toliko čvrste strukture, no potrebno je pripaziti da se ne mrvi puno po sebi. Izvana su lokumi pomalo posuti šećerom u prahu što je dodalo notu slatkoće. Grickanjem, lokum se pretvara u brašnastu smjesu dajući jaku aromu oraha koja je cijelo vrijeme prisutna dok se ne odluči da je - dosta! : ) Nisu toliko preslatki što mi se sviđa. Dosta su prhki i zasitni nakon trećeg ili četvrtog lokuma. Plus ovim lokumima jest to što nemaju sasvim mljevene orahe kao što je vidljivo pod sastojcima na deklaraciji, već imaju i dobre, ali sitne komadiće oraha u unutrašnjosti prhkog tijesta koji se mogu grickati. Mali je postotak oraha koji dolazi s lokumom, ali kao da ih je u dvostrukom omjeru jer se dosta osjeća i definitivno se dobiva osjećaj kako se jedu orasi.

Međutim, kao što se može vidjeti iz nutrition fact, a i općenito se zna da su orasi veoma kalorični tako da ne treba puno pretjerivati u jedenju ove poslastice. Na ambalaži je istaknut prijedlog serviranja koji sugerira šest, odnosno 50 g ovih lokuma na dnevnoj bazi s time da bi to bilo sasvim OK za osobu koja ima jelovnik od 2 000 kcal. Dodatno, orasi imaju dosta masnoće tako da u konačnici treba biti umjeren/a u konzumiranju ove poslastice.

Nimalo loše! Definitivno idealna kombinacija uz topao i fin čaj ili cappuccino! : ) 

Inače, možete pronaći i drugu verziju recenzije ovih lokuma sa orasima ovdje.

Mjesto kupnje ovog proizvoda: Konzum
Cijena ovog proizvoda: 4,25 kn / 150 g (snižena cijena radi kratkog roka trajanja) ~ 8,49 kn / 150 g
Kvaliteta ovog proizvoda: Po mjeri!

Izvor slike: Slatka recenzija

9 comment(s):

M. kaže...

U pravu si, ovo nije isto što i turski lokum. Ovo je više- po sastavu zaključujem, ispravi me ako griješim - kao keks. Turski lokum (ne znam da li je to onaj koji ima prefiks "rahat"?) možemo naći s najpoznatijim okusima oraha i ruže. Engleski mu je naziv turkish delight, a dobiva se kuhanjem šećera u sirup, kuhanjem kukuruznog škroba u smjesu sličnu ljepilu, zatim miješanjem tih smjesa i dodatkom limuna, ružine vodice ili orasa. Teksturom je želatinast dok je ovaj, mslim, keksast :) Ovaj turski ne mogu jesti jer je pesladak, ali ovaj ću baš jednom probati :)

Slatka recenzija kaže...

U svemu si pravu. Ovo zaista i jest keksast, ali i fin. :)
A gdje se mogu kupiti turski lokumi kdo nas uopće? :)

Alen D. kaže...

Odlična recenzija. Jesi probao druga dva lokuma: klasični i sa kokosom i čokoladom?

Slatka recenzija kaže...

Alen D.,

nisam ih probao. Prvo ih moram pronaći i još moram provjeriti da li su ovi okusi također dostupni kod nas u Hrvatskoj. :)

M. kaže...

Ja sam ih viđala u KTC-u.

Cyber Bosanka kaže...

Volim ove lokume. Mada ih sad ne jedem pošto izbjegavam slatko, ali vi su baš dobri :)

Anonimno kaže...

Vidim da se vodi rasprava o turskom i bosanskom lokumu. Riječ je o dvije potpuno različite stvari. Turski, kako ga nazivate je zapravo rahat lokum i želatinast je. Može se kupiti u svakom marketu u Bosni, a trebalo bi i u Hrvatskoj da ga ima.

Slatka recenzija kaže...

Da, sada sam svjestan kako su to dvije različite poslastice. Ovaj bosanski je, koliko me sjećanje služi, hrskave teksture dok je turski želatinaste. Nedavno je moja mama dobila od šogorice turske lokume od ruže pa sam probao jednu i iznenadio se kako je želatinasto posuto šećerom u prahu. :) I jedno i drugo nisu loši.

Anonimno kaže...

Rahat lokum se pravi od skroba i šećera a lokum je puter keks I jedan i drugi su dosli iz Turske Rahat lokum se servira uz kafu a ovaj lokum nije toliko vezan za kafu Lako se priprema a inače su bosanski kolaci uvijek jednostavni osim npr. Ćetenije koji je malo komplikovaniji zimski kolac

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates