14. kolovoza 2012.

5 Osvježavajuća torta od agruma [Happy Birthday]


Prije dvadeset i pet godina, u 8:52h ujutro, moja malenkost je zajedno s bratom (2 minute razlike) došla na ovaj svijet. Da, sretan mi rođendan.

Nažalost, ako postoji nešto što moja mama najviše mrzi - to je pravljenje kolača i torti pa sam ja rado preuzeo na sebe taj teret dok je ona preuzela dio u kojem je jako dobra - svečani ručak povodom rođendana. Mlinci, meso i raznorazna salata - bolje da ni ne mislim o tome koliko mi sline dolaze na usta.

Recept koji ću vam iznijeti je krajnje jednostavan, brz i bez ikakvog pečenja!

Sastojci za rastavljivi kalup do 21 cm promjera:
  • 150 g piškota
  • 125 g maslaca
  • 500 g svježeg krem sira
  • 300 g jogurta
  • 3 žlice svježe iscijeđenog soka od limete - 1 limeta
  • paketić prozirne glazure za torte + 2 žlice smeđeg šećera
  • 5 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna - 1 limun
  • 5 žlica svježe iscijeđenog soka od grejpa - pola grejpa, možda i manje
  • 5 žlica svježe iscijeđenog soka od naranče - 1 naranča
Priprema:
  1. Stavite maslac na pari da se u potpunosti rastopi, a u međuvremenu ubacite malo po malo piškote u blender sve dok ne dobijete brašnastu strukturu.
  2. Mljevene piškote prebacite u zdjelicu, a rastopljenu smjesu maslaca ulijite u mljevene piškote te sve dobro sjedinite promiješanjem.
  3. Na dno kalupa utisnite i poravnajte mješavinu smjese piškota i maslaca. 
  4. Krem - sir, jogurt i sok od limete izmiješajte ručnim mikserom.
  5. U loncu ubacite glazuru za torte, 2 žlice smeđeg šećera i sok od naranče, limuna i grejpa. Stavite na vatru sve dok ne prokuha, a nakon toga mješavinu ravnomjerno umiješajte u kremu metlicom za snijeg ili drvenom kuhačom (ovisno što imate u tom trenutku).
  6. Napunite rastavljiv kalup kremom i stavite tortu na hladno 3 sata (najbolje preko noći) da se lijepo stisne.
  7. Poslužite sa dekorativnim čokoladnim mrvicama ili po svom izboru.
Sama priprema nije bila uopće komplicirana, a i bilo mi je jednostavnije napraviti nešto brzo i bez pečenja za moj rođendan. Sinoć, prije nego što sam stavio tortu u hladnjak, počeo sam se pitati da nisam možda pretjerao sa svojom zamisli što se tiče torte jer se miris sira jako osjećao.

Onda sam danas jutros odvojio kalup od torte i jako je lijepo izgledala. Dekorirao sam tortu čokoladnim mrvicama i odrezao sam sebi dva manja komada da isprobam svoje remek djelo! Izvana, miris krem sira još uvijek dominira. Iznutra, okusom miris sira više nije dominantan, već sok od raznoraznog voća. Doduše, torta je nešto kiselkasta, ali opet ugodna za naša nepca. Po potrebi, moguće je malo smanjiti u broju žlica iscijeđenog soka ovisno koliko volite kiselo. Biskvit je veoma ukusan i ne mrvi se. Aroma voća - posebice limuna je dosta prisutna uz deblje tragove krem sira. Kombinacija voća i sira stvara ugodan i osvježavajuć osjećaj. Čokoladne mrvice su odlične za grickanje i za ublaživanje kiselkastog okusa dodavanjem note slatkoće.

Već nakon jednog izuzetno manjeg komada, bilo mi je sasvim dovoljno iako sam uzeo još jedan komad da se još malo podsjetim radi ove recenzije.

Sasvim posna i vitaminska torta što je odlično!
Izvor slike: Slatka recenzija

5 comment(s):

What's for dessert? kaže...

Sretan rođenda!
Morat ću i ja početi pisati recenzije, čisto da mogu koristiti tvoju ispriku da moram uzeti još jedan komad da se podsjetim na okus :)

Anja kaže...

Želim ti puno sreće i da ti i brat lijepo proslavite rođendan uz krasnu tortu :) Okusi su mi super, sve aromatično i sa sirom može biti samo jako fino :)

Aria kaže...

Sretan rođendan i sve najbolje i tebi i bratu! Napravio si odličnu tortu i sigurno ćete zato još ljepše proslaviti. I dobra ti je ova da si morao uzeti još jedan komad da se podsjetiš :)) Još jednom sve najbolje!

Marinica kaže...

Sve najbolje ti želim! I sviđa mi se ova kombinacija, mislim da je super za ljeto :)

jubistacha kaže...

Sretan rodendan svima! Bas osvjezavajuca torta, odlicno izgleda!

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates