9. lipnja 2012.

3 Noir Truffe [Katy Exquisite]

Deklaracija:
Tamna čokolada s Trüffel punjenjem i karameliziranim komadićima kakaa
Sastojci: Tamna čokolada 52%: šećer, kakao masa, kakao maslac, mliječna mast, emulgator: soja lecitin, aroma. Čokolada sadrži min. 49% kakao dijelova. Trüffel punjenje 45,6%: biljna mast (palma), šećer, obrano mlijeko u prahu, pasta lješnjaka, slatka sirutka u prahu, aroma vanilije, emulgator: soja lecitin, kakao masa, aroma. Prženi karamelizirani komadići kakao zrna 2,4% (prženo kakao zrno, šećer), lecitin, aroma. Sadrži mlijeko, lješnjak i soja lecitin. Može sadržavati tragove jaja, glutena i ostalih orašastih plodova.
Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Neto količina: 150 g
Proizvođač: Katy Exquisite
Zemlja porijekla: Francuska
Nutrition fact:
Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g:
Energetska vrijednost: 2446 kJ | 587 kcal
Bjelančevine: 4,8 g
Ugljikohidrati: 52 g
Masti: 40 g
Prije recenzije, potrebno je napomenuti nesigurnost u vidu proizvođača jer nigdje na ambalaži nije istaknuto tko proizvodi ovu čokoladu osim što je poznato porijeklo ove čokolade. Međutim, kako na vrhu ambalaže stoji ime Katy Exquisite što ne mora biti znak kako se radi o proizvođaču već može biti zaštitni znak ovog branda - iz tih razloga sam svejedno to ime označio kao proizvođača jer jedno je sigurno - to ime je povezano sa proizvođačem. 

Izgled ambalaže je uistinu zanimljiv unatoč tome što sadrži tamne boje i sadrži jedva osjetne otiske zlaćane boje. Na vrhu ambalaže su otisnute isprekidane linije koje olakšavaju proces raspakiranja kako biste mogli izvući čokoladu zamotanu aluminijskom folijom.

Ovo pakiranje od 150 g sadrži deset povećih kockica čokolade, a čije su dimenzije (duljina x širina x visina) jedne kockice otprilike 4,3 cm x 3,5 cm x 1 cm. Jedna kockica ove čokolade teži 15 g i ima 88-ak kcal (kalorija). Ono što mi je simpatično jest što svaka kockica ima otisnut oblik okvira, a u sredini se nalazi otisak listova koji me asocira na mentu. U konačnici, ova čokolada sadrži pet redova od kojih svaki sadrži po dvije kockice.

Mirisom, tanki sloj tamne čokolade dolazi do potpunog izražaja. Nisam siguran da li je to zbog vrućine ovih dana i unatoč čuvanju na suhom, hladnom i mračnom mjestu - ova tamna čokolada nije ni približno tvrda kao većina tamnih čokolada! Kada sam ju prvi put krenuo degustirati, očekivao sam da ću se pomučiti oko otkidanja jednog reda čokolade da bih se iznenadio kada sam shvatio da se veoma lako otkida. Umjesto da pruži otpor zbog svoje čvrstoće, cijeli red se bez ikakvog problema otkinuo. Djeluje kao da je lagano topljena čiji uzrok nalazim u punjenju koje sadrži ova čokolada.

Zagrizom - zubi zapravo uranjaju u mekano meso čokolade nakon čega dolazi neopisiv osjećaj užitka. Tanki sloj tamne čokolade koji se, nažalost, prebrzo topi istovremeno oslobađa punjenje koje je nekako blatnjavo. Bilo blatnjavo ili ne - jedno je sigurno - Trüffel punjenje je nešto najukusnije što sam ikada probao. Samim otapanjem punjenja, istovremeno se oslobađaju karamelizirani komadići kakaa koji, po meni, nemaju baš neki okus. Naime, grickanjem zrnaca kakaa, zrno kakaa se pretvara u prah koji okusom i nije nešto osjetan osim pomalo gorčine. Ali ... kod nekih zrnaca sam imao osjećaj kao da su pomiješani s nešto šećera pa sam imao osjećaj kao da grickam granulu kakao praha, a kod nekih da su pomalo gorkastog okusa.

Nedostatak ove čokolade jest - definitivno - taj što se prebrzo topi i nestaje dok ne trepneš! 
Zaista podmukla čokolada kojoj se očito jako žuri u prikrivanju tragova užitka.

Ovo je izrazito kalorična čokolada i sa činjenicom kako se brojka masti opasno približava brojci ugljikohidrata na nutrition fact deklaraciji - treba biti svjestan/na kako ne treba pretjerivati u ovoj čokoladi ma koliko god bila ukusna i mamila na još jedan pa jedan red. Jedna ili dvije kockice ove čokolade dnevno - sasvim dovoljno!

Moram zaključiti ovu recenziju sa žaljenjem zbog toga što mi cijena ove čokolade nije poznata, a radost zbog toga što sam ovu čokoladu dobio na dar. Kako mi je trgovina gdje se može pronaći ova čokolada u ponudi predaleko, a nikako da nabavim bicikl kako bih mogao provjeriti cijenu (nadam se da osoba koja mi je poklonila ovu čokoladu ne čita ovu recenziju jer bi to bilo zaista - nepristojno!) - slobodno se možete javiti ovdje u komentarima ili na facebook pa ću ažurirati cijenu. Update: ažurirana cijena.

Dostupnost ovog proizvoda: Kaufland
Cijena ovog proizvoda: 11,99 kn / 150 g
Kvaliteta ovog proizvoda: Jednostavno grešna čokolada!

Izvor slike: Slatka recenzija

3 comment(s):

Just Cake Girl kaže...

wow, genijalna je! Ja bi je probala, moram otići do kauflanda :p

Slatka recenzija kaže...

I javi cijenu. :P

jubistacha kaže...

Ja jedva čekam sljedeću recenziju. Naime koristim često tu bijelu čokoladu iz Lidla u kolačima. Ima jednu prednost: prihvatljiva cijena ;)

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates