1. kolovoza 2012.

3 Vanilin palačinke s cimetom + dresing mikser


U ovoj post - recenziji ću vam predstaviti svoj učestao doručak koji prakticiram. A to su - palačinke. U početku sam radio neki recept integralnih palačinki sa Coolinarike, ali nikada mi nisu ispale kako treba. Ili su se zalijepile za tavu ili se gotova smjesa čudno ponašala. Onda sam na Facebook stranici vidio kako je Tina's cookings reklamirala svoj recept. I tako sam isprobao njezin recept te su mi palačinke savršeno ispale i nije bilo nikakvih problema s pečenjem. Njezin recept sam malo modificirao po svome jer ne mogu bez note slatkoće i arome.

Iz nepoznatih razloga, nikada nisam uspijevao dobiti lijepu i gotovu smjesu putem miksera | miješanja i sl. pa mi se posrećilo da mi je teta jednoga dana kupila i donijela dresing mikser. Nakon što sam probao napraviti smjesu za palačinke putem njega, odmah me osvojio i uštedio puno vremena kod pravljenja smjese za palačinke putem miksera, ali i pranja posuđa.


Dresing mikser od 700 ml zapremnine se sastoji od tri dijela: plastična visoka čaša sa mjernim brojevima, kockasto - rešetkasti dio sa mini osloncem i poklopac sa rupom + čepom.

Reče mi teta da dođe oko 15 - ak kuna u Kauflandu. Kaže kako je idealan za razne salate (vjerojatno radi začina) i za smjese male zapremnine poput palačinki i sl., a može poslužiti i kao dodatak kod pravljenja kolača (npr. izliti gotovu smjesu pa dodati voće).

Sada ću iznijeti recept, a ukoliko nemate dresing mikser - pogledajte postupak kod Tine.

Sastojci za 4 palačinke promjera 25 cm:
  • 100 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 jaje
  • vanilin šećer i cimet (opcionalno)
Priprema:
  1. Sipati malo ili po izboru vanilin šećera i cimeta na dno mjerne čaše.
  2. Uliti 100 ml vode i zatim opet 100 ml mlijeka.
  3. Ubaciti 100 g glatkog pšeničnog brašna i jedno jaje na kraju.
  4. Postaviti rešetkasti dio na vrh i zatvoriti visoku čašu s poklopcem sa zatvorenom rupom.
  5. Par trenutaka snažno promućkati dok se ne dobije gotova smjesa.
  6. Ostaviti na 10 minuta sa strane da se smjesa poveže.
  7. Skinuti poklopac, puhati na rešetkasti dio da se očisti od ostatka smjese + izvaditi iz mjerne čaše, opet zatvoriti mjernu čašu s poklopcem i početi s pečenjem.
Sigurno vas zbunjuje sedmi korak u vezi puhanja, zar ne? Objasnit ću vam kako to izgleda.

1. - 3. korak
Zatvoriti sa rešetkastim dijelom i promućkati dok se ne dobije gotova smjesa. Ostaviti 10 minuta sa strane kako bi se smjesa povezala. Nakon toga skinuti poklopac i započeti s puhanjem kako bi se ostatci smjese spustili natrag u smjesu.

Ovdje vidimo ostatke smjese i potrebno ih je očistiti puhanjem.
I tako smo na kraju dobili lijepu i pjenušavu smjesu.

Gotova smjesa spremna za pečenje.
Maknite rešetkasti dio, zatvorite visoku mjernu čašu s poklopcem s rupom i možete započeti s pečenjem.

Obzirom da sam ispekao palačinke putem teflonske tave, moguće je da će se prva palačinka malo opirati kada ju budete htjeli okrenuti na drugu stranu pa vam iz tih razloga preporučam da prije pečenja prve palačinke razmažete kistom vruću tavu s malo maslaca. Dalje će biti veoma lako.

Palačinke su izuzetno elastične, čvrste, mekane i ukusne s jakom aromom cimeta koji se osjeća već kod pečenja. Nešto su deblje i proces pečenja je neusporedivo lakši nego s integralnim brašnom gdje je tijesto kod pokušaja okretanja znalo popucati po šavovima. To je normalno jer integralno brašno nema sposobnost dobrog vezivanja kao obično brašno. Sada si nešto razmišljam da bi možda bilo dobro kada bi se ubacilo pola integralnog i pola običnog brašna. Tako bi se dobila verzija poluintegralnih palačinki. Pola poroka i pola zdravlja.

Palačinke su fantastične s bilo kakvim prilogom - od voćnog džema do čokoladnog namaza. A i možete napraviti mješavinu šećera i cimeta pa malo posipati. Mljeveni keksi sa medom ili samo s medom? Bolje da ne nabrajam daljnje neograničene opcije od kojih će vam samo sline curiti.

Dobar tek!


Izvori slike: Slatka recenzija

3 comment(s):

jubistacha kaže...

Zanimljiv mikser. Baš ću pogledati kako izgleda uživo kad odem u Kaufland ;)

Aria kaže...

Baš mi se čini praktičan ovaj mikser, hvala ti na recenziji. A palačinke, uh, obožavam ih na sve načine.. iako, onaj s nutellom mi je naj naj :)

Tina Vesić kaže...

Volim cimet, tako da je ovo pun pogodak :)

 

Slatka recenzija © 2022 | Predložak kreirao O Pregador | Pokrenuo Blogger Templates